Et måltid skal være indbydende for, at maden bliver spist

Med alderen svækkes smags- og lugtesansen, og det kan blive sværere at tygge og synke maden. Med forløbet Mennesker, Mad og Måltider sætter OK-Fonden yderligere fokus på, hvordan enhederne kan støtte beboerne i at spise, så deres sundhed og livskvalitet øges.

Et godt måltid består af gode råvarer og smager godt. Derfor spiller tilberedningen af maden en stor rolle. Det samme gør anretningen, serveringen og de omgivelser, måltidet nydes i.

– Det ligger dybt i OK-Fondens værdier, at vi sætter mennesket først. Derfor går vi op i mad som en del af plejen alle steder, men kulturen og rammebetingelserne er forskellige i vores enheder rundt om i landet. De fleste har køkkener, hvor vores medarbejdere selv laver maden, men det er forskelligt, hvad kommunerne betaler for pleje og mad. Andre har kommunale medarbejdere til at lave maden i huset, og et enkelt sted kommer maden fra et kommunalt centralkøkken. På tværs af dette vil vi i OK-Fonden skabe en fælles tilgang til måltidet, for det er en livskvalitet for vores beboere at få god mad, siger Lars Wildt, som er administrationschef i OK-Fonden.

Værter sørger for god stemning

Omgivelser, omsorg og samvær er med til at gøre måltidet til en god oplevelse. Derfor har OK-Fonden og Nordea-fonden som en del af udviklingsforløbet investeret et millionbeløb i kurser til medarbejderne i blandt andet ernæring og måltidskultur hos Københavns Madhus.

– Selv om vores køkkenmedarbejdere er uddannede, har de som alle andre brug for at blive inspireret, så vi udvikler os. Der sker i respekt for enhedernes vilkår. Når Margretecentret i Maribo får vakuumpakket mad fra kommunen, kan personalet ikke ændre på tilberedningen, men de kan gøre noget ud af anretningen og de rammer, maden serveres i.

Og når maden producers i et kommunalt køkken på Lystoftebakken i Lyngby, handler det om at skabe sammenhæng mellem køkken og medarbejdere i plejen til glæde for beboerne, siger Lars Wildt og tilføjer, at de syv deltagere i projektet blev valgt, fordi de netop repræsenterer forskelligheden blandt OK-Fondens enheder.

Det er baggrunden for, at OK-Fonden satte udviklingsforløbet Mennesker, Mad og Måltider i søen med støtte fra Nordea-fonden. Seks plejecentre og et psykiatrisk bosted har i halvandet år arbejdet med at udvikle deres mad. Undervejs har de været samlet flere gange for at udveksle erfaringer og viden på tværs af OK-Fonden og sikre fremdrift i projektet. Det overordnede formål har været at samle en række anbefalinger til, hvordan der bør arbejdes med, tænkes på og tales om mennesker, mad og måltider i OK-Fondens enheder.

– Vores beboere skal tilbydes flere attraktive og nærende måltider, der er så indbydende, at de bliver spist. Måltiderne skal serveres ofte og i små portioner, så ældre med nedsat appetit bliver i stand til at spise maden, siger Lars Wildt, som har været ansvarlig for projektet.

Resultaterne skal bredes ud

For at give beboerne en bedre oplevelse af måltidet har medarbejdere i plejen været på kursus i, hvordan værtskabet kan give den enkelte beboer lyst til at spise og nyde sin mad.

– Vi skal give beboerne gode oplevelser med mad hver dag. Det gælder både til hovedmåltiderne og i forhold til at nøde dem med lækre mellemmåltider. Men maden kan ikke stå alene. Derfor sætter vi æstetikken omkring måltidet højt, for det betyder meget, at beboerne møder maden i de rigtige rammer, siger Lars Wildt.

Formålet med projektet har ikke været at skabe ensretning blandt de syv enheder, men at skabe forandringer lokalt med tydelige spor og mål for udviklingen. Det kan andre drage nytte af, og selvom projektperioden sluttede i 2019, fortsætter arbejdet og den stadige udvikling i hverdagen.

– Vores fokus på mad handler ikke kun om de syv deltagere i projektet. Vi vil brede deres erfaringer ud til alle enheder i OK-Fonden – og til andre interesserede. Det afsætter vi ressourcer til, og hele vores organisation glæder sig til at få del i projektets resultater, siger Lars Wildt.

Projektets formål

Projektets overordnede formål er todelt:

  • At udvikle én samlet måltidsopskrift på, hvordan der bør arbejdes med, tænkes på og tales om mennesker, mad og måltider i alle enheder i OK-Fonden.
  • At undersøge, hvordan samspillet med andre fællesskaber kan indgå i måltidsopskriften.

Artikler